Ένας στους δύο δεν μπορεί να τρέξει ούτε για να προλάβει το λεωφορείο

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι. Νεα δημοσκόπηση που έγινε στην Βρετανία έδειξε πως οι ενήλικες δεν μπορούν να τρέξουν καν για να προλάβουν το λεωφορείο, ενώ ένας στους πέντε δεν μπορεί να διασχίσει τρέχοντας ούτε καν 100 μέτρα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα αποτελέσματα της δεν ισχύουν και για την Ελλάδα, αφού μία ευρωπαϊκή έρευνα κοινής γνώμης (ευρωβαρόμετρο) του 2014 είχε δείξει ότι το 59% των Ελλήνων δεν γυμνάζονται ποτέ την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στους Βρετανούς ήταν μόλις 35%.

Η έρευνα

Η έρευνα έγινε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) κι έδειξε πως το 48% των γυναικών και το 42% των ανδρών έχουν τόσο κακή φυσική κατάσταση που παθαίνουν δύσπνοια αν χρειαστεί να τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο.

Ακόμα, δε, κι απ’ όσους δήλωσαν πως μπορούν να διανύσουν τρέχοντας 1,5 χιλιόμετρο, οι τρεις στους δέκα (το 29%) παραδέχτηκαν πως έχουν μία δεκαετία να το κάνουν, επομένως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα τα κατάφερναν.

Το 38% των 2.000 ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν νιώθουν ότι έχουν αρκετά καλή φυσική κατάσταση για να γραφτούν στο γυμναστήριο και το 28% είπαν ότι το τρέξιμο είναι κατάλληλο μόνο για τους υγιείς και για όσους ήδη έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Το BHF χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά επιεικώς «ανησυχητικά», προειδοποιώντας ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, και η άσκηση αποτελεί ισχυρό μέσον προστασίας από αυτά.

Εκστρατεία MyMarathon

Η δημοσκόπηση και οι προειδοποιήσεις του BHF έγιναν με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία MyMarathon που άρχισε στη Γηραιά Αλβιώνα και στην οποία ζητά από τους ενήλικες να βάλουν πρόγραμμα τρεξίματος, θέτοντας ως στόχο να καλύπτουν ανά μήνα απόσταση ίση με τα 41,19 χιλιόμετρα του κλασικού μαραθωνίου. Το πότε, πόσο και που θα τρέχουν, θα το αποφασίζουν μόνοι τους.

Εννοείται, ότι πριν καταρτίσει κάποιος σχετικό πρόγραμμα, πρέπει να συμβουλευθεί έναν γιατρό, ιδίως εάν είναι αγύμναστος ή πάσχει από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Πηγή runnfun.gr

(Visited 17 times, 1 visits today)

Comments

comments